Ce inseamna executare silita?

Executarea silita este o procedura prin care executorii judecatoresti recupereaza datoriile fiscale si nefiscale pe care o persoana nu le-a achitat sau refuza sa le achite.

Procedura poate sa inceapa numai la cererea creditorului, care este transmisa catre executorul judecatoresc. Ulterior, executorul judecatoresc trimite o solicitare de incuviintare catre instanta judecatoreasca, care isi va da acordul pentru demararea procedurii.

Care sunt partile incluse in procedura de executare silita?

Partile care sunt incluse intr-un dosar de acest tip sunt:

  • creditorul – poate fi persoana fizica sau juridica, cea careia i se datoreaza sume de bani sau alte bunuri nefiscale;
  • debitorul – poate fi persoana fizica sau juridica, cea care datoreaza sume de bani sau alte bunuri nefiscale.

Este important de mentionat ca statul poate avea intr-un dosar de executare silita atat statutul de creditor, cat si statutul de debitor.

Cum se realizeaza procedura de executare silita?

  • prin urmarirea bunurilor mobile si imobile ale debitorului (sau ale tertilor care sunt tinuti sa raspunda pentru obligatiile acestuia), in scopul indestularii creditorilor;
  • prin predarea catre creditor a bunurilor care sunt prevazute in titlul executoriu (bunuri considerate ca fiind detinute fara drept de catre debitor);
  • prin alte masuri similare prevazute de lege.

Indiferent daca aveti calitatea de debitor sau creditor, este important sa cunoasteti drepturile si obligatiile pe care le aveti, modalitatile cele mai eficiente de abordare a spetei, etapele care urmeaza a fi parcurse in solutionarea demersului si, nu in ultimul rand, modul in care va puteti recupera cheltuielile prin intermediul unor astfel de litigii. Tocmai de aceea, sprijinul unui avocat specializat este indispensabil in vederea derularii procesului.

Cabinetul de avocat Iasi "Duhnea Dana Elena" ofera servicii de consultanta, asistenta juridica si reprezentare atat pentru creditori in vederea recuperarii creantelor, cat si pentru debitori impotriva carora s-a declansat executarea silita, urmarind respectarea tuturor drepturilor si garantiilor stipulate de Codul de Procedura Civila in favoarea acestora, prin identificarea strategiei de urmat si obtinerea rezultatelor favorabile intr-un timp util.

Gratie experientei noastre in gestionarea dosarelor pe aceasta tema si a implicarii permanente, serviciile juridice pe care le oferim sunt diverse si constau, pe scurt, in:

  • Obtinerea legalizarilor hotararilor judecatoresti care urmeaza a fi puse in executare;
  • Obtinerea titlurilor executorii pentru recuperarea creantelor;
  • Consultanta si asistenta juridica in vederea identificarii celei mai avantajoase proceduri de executare silita;
  • Negocieri cu debitorii/creditorii, redactare acorduri de plata, tranzactii etc.
  • Asistenta juridica si reprezentare in fata executorului judecatoresc;
  • Urmarirea actelor de executare pana la finalizarea procesului;
  • Asistenta si reprezentare juridica in procedura contestatiei la executare, precum si in cadrul actiunilor avand ca obiect suspendarea executarii, constatarea prescrierii/perimarii, intoarcerea executarii silite etc.;
  • Asistenta juridica si reprezentare in procedura evacuarii, licitatiei, sechestrelor etc.;
  • Consultanta si asistenta juridica in procedura executarii silita a obligatiilor de a face si a nu face, a hotararilor judecatoresti referitoare la minori precum stabilirea locuintei minorilor, darea in plasament, exercitarea dreptului de a avea legaturi personale cu minorul, precum si orice alte masuri prevazute de lege.

Asadar, apelati cu incredere la cabinetul de avocat Iasi "Duhnea Dana Elena" si veti depasi orice obstacol de ordin juridic!