legea adoptiei

Totul despre legea adoptiei. Ce trebuie sa stii in cazul in care vrei sa adopti un copil?

Te gandesti sa adopti un copil? Atunci cu siguranta iti doresti sa stii ce spune legea adoptiei, in ce conditii poti face asta si la ce sa te astepti in perioada urmatoare.

Potrivit art. 451, “adoptia este operatiunea juridica prin care se creeaza legatura de filiatie intre adoptator si adoptat, precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului.” Principiile care se iau in calcul atunci cand vine vorba despre adoptie sunt urmatoarele:

– interesul superior al copilului;

– nevoia de a asigura cresterea si educarea copilului intr-un mediu familial;

– continuitatea cresterii si educarii copilului, tinandu-se cont de etnie, lingvistica, religie si cultura;

– celeritate in indeplinirea oricaror acte referitoare la procedura adoptiei.

Pot fi adoptati atat copiii care nu au dobandit inca capacitatea deplina de exercitiu, cat si persoanele care au dobandit capacitate deplina de exercitiu, daca au fost crescute de catre cel care doreste sa le adopte.

In ceea ce priveste adoptia fratilor, ea poate fi facuta de catre persoane sau familii diferite doar daca acest lucru este in interesul lor superior. Este important de mentinut ca adoptia intre frati, indiferent de sexul acestora, este interzisa.

Ce conditii trebuie sa indeplinesti, daca vrei sa adopti un copil?

Legea adoptiei mentioneaza conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca adoptatorul. In primul rand, acesta trebuie sa fie cu cel putin 18 ani mai in varsta decat adoptatul, dar in anumite circumstante, adoptia poate fi realizata chiar daca diferenta de varsta nu este indeplinita. In orice caz, ea nu trebuie sa fie mai mica de 16 ani.

Tototdata, adoptatorul trebuie sa indeplineasca garantiile morale si conditiile materiale necesare pentru cresterea copilului.

Pentru incheierea unei adoptii, este necesar consimtamantul urmatoarelor persoane:

a) parintii firesti sau, dupa caz, tutorele copilului ai carui parinti firesti sunt decedati, necunoscuti, declarati morti sau disparuti ori pusi sub interdictie;

b) adoptatul care a implinit 10 ani;

c) adoptatorul sau, dupa caz, sotii din familia adoptatoare, in cazul in care acestia adopta impreuna;

d) sotul celui care adopta, cu exceptia cazului in care lipsa discernamantului il pune in imposibilitatea de a-si da consimtamantul.

De retinut! Nu trebuie sa fii neaparat casatorit ca sa poti adopta un copil. Trebuie doar sa obtii atestatul de persoana apta sa adopte.

legea adoptiei

In ce consta evaluarea pentru obtinerea atestatului de adoptie?

Acest proces contine trei etape: o evaluare sociala, o evaluare psihologica si pregatirea pentru asumarea in cunostinta de cauza a rolului de parinte. Intregul proces este realizat de catre o echipa formata dintr-un asistent social si un psiholog. Acest atestat poate fi obtinut in maximum 90 de zile de la depunerea cererii de evaluare.

Ce trebuie sa stii despre incredintarea copilului in vederea adoptiei?

Aceasta este o masura prin care copilul este incredintat familiei adoptatoare pentru o perioada de minimum 3 luni. Astfel, este studiata relatia copilului cu adoptatorul si evolutia sa. In cazul in care in acest interval de timp se constata ca respectivul copil nu s-a adaptat, poate fi propusa prelungirea ei.

Un alt aspect important de stiut este faptul ca atat copilul, cat si adoptatorii beneficiaza de servicii de consiliere si acces la grupurile de suport.

Citeste mai multe informatii despre legea adoptiei aici.