Cum este sanctionata fuga de la locul accidentului?

Orice persoana care conduce un autovehicul poate fi implicata la un moment dat intr-un accident rutier, fie din neatentie, fie pentru a preveni un eveniment cu victime, dar fuga de la locul accidentului nu reprezinta o solutie.

Socul pe care ti-l poate provoca un asemenea incident te poate determina sa reactionezi intr-un mod impulsiv si sa abandonezi locul savarsirii lui, insa trebuie sa stii ca aceasta actiune este grav pedepsita prin lege. Parasirea locului accidentului este considerata a fi o infractiune penala, iar consecintele pot fi grave.

Iata cateva detalii pe care este important sa le stii:

Fuga de la locul accidentului cu avarii usoare

In cazul in care esti implicat intr-un accident care implica doar avarierea unei alte masini, cea mai buna solutie este ca tu si proprietarul celeilalte masini sa semnati un formular de comun acord de constatare amiabila.

Bineinteles, pentru ca totul sa fie in regula, este important sa pastrezi o copie a acestui formular, deoarece, daca accidentul nu a fost declarat in decurs de 24 de ore, iar proprietarul celuilalt autovehicul se prezinta la politie declarand si faptul ca are vatamari corporale in urma ciocnirii masinilor, sanctiunile pe care le-ai putea primi sunt serioase.

fuga de la locul accidentului

Fuga de la locul unui accident grav

Atunci cand accidentul se soldeaza si cu victime sau vatamari corporale, este vital sa anunti imediat politia. Un alt sfat de care ar trebui sa tii cont este sa-ti pastrezi calmul. Panica intr-un astfel de moment poate agrava lucrurile si este de evitat!

Sanctiunea in cazul parasirii locului accidentului

Parasirea locului accidentului, fara incuviintarea politiei sau a procurorului care efectueaza cercetarea locului faptei, de catre conducatorul vehiculului sau de catre instructorul auto, aflat in procesul de instruire, ori de catre examinatorul autoritatii competente, aflat in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, implicat intr-un accident de circulatie, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.

Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si fapta oricarei persoane de a modifica starea locului sau de a sterge urmele accidentului de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau a mai multor persoane, fara acordul echipei de cercetare la fata locului.

Potrivit articolului 338 din Codul Penal, “parasirea locului accidentului, fara incuviintarea politiei sau a procurorului care efectueaza cercetarea locului faptei, de catre conducatorul vehiculului sau de catre instructorul auto, aflat in procesul de instruire, ori de catre examinatorul autoritatii competente, aflat in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, implicat intr-un accident de circulatie, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.

Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si fapta oricarei persoane de a modifica starea locului sau de a sterge urmele accidentului de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, fara acordul echipei de cercetare la fata locului.”

Asadar, fuga de la locul accidentului se pedepseste prin inchisoare, motiv pentru care nu ar trebui sa alegi aceasta metoda pentru a scapa de consecintele accidentului. Pentru mai multe informatii despre acest subiect, dar si despre demersurile pe care le poti face in cazul in care ai fost victima unui accident rutier, contacteaza-ne!