Cateodata, in viata pot aparea si evenimente nefericite, asa cum sunt accidentele rutiere. Solutionarea acestora necesita consultanta de specialitate si servicii profesioniste care pot fi oferite doar de catre un avocat accidente rutiere.

Accidentele rutiere sunt cazuri clasice de raspundere civila delictuala, iar potrivit Codului Civil, "orice prejudiciu da dreptul la reparatie". Termenul de "reparatie" face referire atat la daune materiale, cat si la daunele morale. Dreptul este unic si corelativ si naste o singura obligatie de despagubire. In cadrul obligatiei unice, persoana prejudiciata dobandeste calitatea de creditor, iar cei obligati la despagubire, calitatea de debitor.

Accidentele rutiere se pot solda cu deces sau cu vatamare corporala, iar cei implicati pot raspunde civil, pensal sau contraventional. Experienta nefericita a unui accident rutier este traumatizanta, indiferent ca sunteti victima sau sunteti acuzat de vatamare corporala din culpa. Potrivit legii, persoanele apropiate au dreptul sa ceara despagubiri. La fel se intampla si in cazul celor care, in urma accidentului, au ramas fara vehicul sau au suferit traume fizice majore.

In astfel de situatii, aveti nevoie de consultanta specializata oferita de un avocat accidente rutiere Iasi. Cabinetul de avocat Iasi "Duhnea Dana Elena" va sta la dispozitie pentru a va ajuta in demersul cererii daunelor morale si materiale. Recuperarea daunelor se poate face doar cu ajutorul unui avocat accidente rutiere, care va prelua cazul si se va ocupa de intregul proces.

Informatii relevante despre accidentele rutiere si implicatiile lor

 • Din punct de vedere legal, orice proprietar de autoturism in Romania trebuie sa incheie asigurarea de raspundere civila auto, cunoscuta sub numele de RCA;
 • Despagubirile morale si materiale pot fi acoperite de asiguratorul RCA, de Fondul de Garantare sau de Fondul de Protectie a Victimelor Strazii;
 • Persoanele care au suferit o vatamare corporala din pricina unui accident rutier au dreptul, potrivit legii, la repararea prejudiciului moral si material;
 • Asiguratorul autovehiculului gasit vinovat intr-un accident rutier este obligat sa plateasca daunele celeilalte parti implicate in coliziune.

Cele mai traumatizante situatii sunt reprezentate de accidentele rutiere soldate cu deces, intrucat daunele materiale nu pot acoperi suferinta familiei implicate. Tocmai de aceea, aveti nevoie de un avocat accidente rutiere care va poate oferi ajutor de specialitate in solutionarea unui astfel de caz nefericit. Iata care sunt serviciile pe care le ofera cabinetul de avocat Iasi "Duhnea Dana Elena"!

Servicii juridice oferite de un avocat accidente rutiere:

 • Consultanta juridica de specialitate;
 • Asistenta si/sau reprezentare in fata asiguratorului RCA;
 • Redactare depunere si sustinere plangeri prealabile, denunturi, memorii, alte cereri specifice;
 • Asistenta si/sau reprezentare in orice faza a procesului penal si in toate jurisdictiile;
 • Negociere cu privire la stabilirea despagubirilor si in vederea impacarii partilor.

Pentru a stabili gravitatea faptelor, exista urmatoarele infractiuni specifice accidentelor rutiere:

 • ucidere din culpa;
 • vatamare corporala din culpa;
 • distrugere din culpa;
 • parasirea locului accidentului;
 • conducerea sub influenta bauturilor alcoolice ori a unor substante stupefiante.

Ce se intampla cand partile nu ajung de acord?

Exista si situatii specifice accidentelor rutiere in care partile implicate nu pot ajunge la un acord. Expertiza necesara in asemenea cazuri implica stabilirea corecta a circumstantelor evenimentului rutier, analizarea completa a plangerilor, a cailor de atac si a cererilor de executare, daca acestea exista. In plus, expertiza tehnica de specialitate va juca un rol important in situatia data, de intregul proces ocupandu-se in detaliu un avocat accidente rutiere Iasi.