Adoptie Iasi

Potrivit Codului Civil, adoptia este operatiunea juridica prin care se creeaza legatura de filiatie intre adoptator si adoptat, precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului. Astfel, viitorii parinti ai copilului dat spre adoptie trebuie sa indeplineasca anumite criterii morale si materiale pentru a putea asigura un mediu familial echilibrat si sigur. Inainte de a se acorda adoptia, posibilii parinti trec printr-un proces amplu de evaluare si o perioada de potrivire cu copilul.

Criteriile specifice infierii

Din punct de vedere juridic, pot adopta un copil urmatoarele categorii de persoane:

  • Doua persoane casatorite;
  • Persoana singura care obtine atestatul de familie;
  • Persoane necasatorite, dar care au o relatie stabila si locuiesc cu parintele necasatorit al copilului adoptat. Acest caz se aplica atunci cand respectivul cuplu a ajutat parintele firesc sa creasca copilul timp de cel putin 5 ani.

In timpul procesului de adoptie, se vor evalua parintii privind diferite criterii morale si materiale, pentru a se stabili daca sunt potriviti pentru adoptia unui copil. Evaluarea este efectuata de Directia de asistenta sociala si protectia copilului din localitatea parintilor. Mai exact, sunt vizate urmatoarele aspecte:

  • conditiile de locuit;
  • educatia, disponibilitatea pentru a creste si a ingriji un copil;
  • personalitatea ambilor parinti si evaluarea psihologica;
  • sursele de venit, nivelul de cheltuieli din gospodaria respectiva;
  • motivele care stau la baza dorintei de a adopta un copil.

In cazul in care parintele sau parintii sunt considerati apti pentru a adopta un copil, se va emite un atestat valabil 2 ani. Exceptia se aplica doar pentru sotul parintelui firesc al copilului.

Care sunt persoanele care NU pot adopta?

  • Persoanele condamnate pentru pornografie infantila, infractiune asupra familiei, trafic de droguri sau de persoane;
  • Persoanele decazute din drepturile parintesti;
  • Persoanele care prezinta un handicap mintal sau boli psihice;
  • Persoanele care au un sot care prezinta un handicap mintal sau boli psihice.

Relatia copil - familie adoptiva

In etapa urmatoare, se are in vedere o perioada de potrivire si de acomodare intre copil si familia adoptiva. In cazul in care parintii au obtinut atestatul de familie si sunt considerati potriviti pentru cresterea copilului, se va efectua adoptia pentru 90 de zile. Un timp suficient in care se va evalua compatibilitatea dintre noii parinti si copilul adoptiv.

In cazul in care copilul are peste 10 ani, va fi luat in considerare cuvantul acestuia in intentia de adoptie. Este foarte important pentru copil sa aiba o familie potrivita, astfel ca nevoile si dorintele minorului sunt intotdeauna in prim-plan.

Finalizarea procesului de adoptie

Dupa perioada de potrivire, daca se constata compatibilitatea dintre parinti si copii, se va trimite o cerere de incuviintare catre instanta judecatoreasca. Dupa evaluarea de catre instanta a actelor si documentelor necesare, precum si a relatiei dintre parinti si copil, se va lua o decizie cu privire la adoptie.

Chiar daca parintii au obtinut adoptia copilului, vor mai urma doi ani de monitorizare, in care autoritatile competente vor face cate un raport trimestrial. Daca totul este in regula, dupa cei doi ani de monitorizare se va finaliza procesul de adoptie.

Inainte de a incepe un proces de adoptie Iasi, cabinetul de avocat "Duhnea Dana Elena" va poate ajuta sa intelegeti mai bine termenii legali cu privire la conditiile morale si materiale pe care trebuie sa le indepliniti.

De asemenea, un avocat specializat in Dreptul Familiei va ajuta la redactarea documentelor si pregatirea actelor necesare care urmeaza sa fie prezentate in fata instantei de judecata in procesul de adoptie Iasi. In cazul in care autoritatile competente nu acorda atestatul familiei, cabinetul de avocat "Duhnea Dana Elena" poate initia demersurile necesare efectuarii contestatiei.