Termenul de "ordin de protectie" reprezinta procedura prin care se asigura protectia persoanei, victima efectiva sau potentiala a violentei domestice, urmarindu-se, in principal, inlaturarea starii de pericol in privinta vietii, sanatatii si libertatii victimei, iar in subsidiar – protejarea raporturilor de familie.

In ce consta procedura?

  • Procedura emiterii incepe ca urmare a sesizarii personale a victimei sau in numele acesteia, precum si ca urmare a autosesizarii;
  • Se poate emite un ordin, in mod provizoriu, de catre un politist pe o perioada de 5 zile, iar in mod definitiv, de catre un judecator;
  • Se judeca in regim de urgenta, cu participarea obligatorie a procurorului, in camera de consiliu (adica fara public), justificat de necesitatea urgenta de protejare a victimei;
  • Ordinul are un caracter temporar, astfel ca prin acesta se pot lua masuri pentru o perioada maxima de 6 luni;
  • Cu ajutorul unui ordin, se pot lua masuri de protectie in privinta victimei, iar in sarcina faptuitorului se pot impune obligatii si/sau interdictii.

Preocuparea legiuitorului a fost reglementarea unei proceduri eficiente pentru combaterea violentei domestice. Aceasta garanteaza atingerea obiectivului national, acela de ocrotire a familiei. Exista doua tipuri de ordin de protectie:

1. Ordin de protectie provizoriu

Ordinul de protectie provizoriu este un instrument la indemana politistului. In folosirea acestuia, politistul nu beneficiaza, insa, de o putere absoluta, fiind verificat de catre un procuror. Pentru ca ordinul cu caracter provizoriu sa poata fi emis, trebuie indeplinite anumite conditii:

  • sa existe o sesizare sau autosesizare cu privire la violenta domestica;
  • sa existe un risc iminent in privinta vietii, sanatatii sau libertatii victimei;
  • violenta sa se fi produs intre membrii familiei;
  • din formularul de evaluare a riscului sa se constate necesitatea masurii.

Trebuie precizat faptul ca oricand se poate renunta la acest ordin provizoriu, daca victima solicita explicit acest lucru.

Ce masuri se pot lua?

  • Evacuarea temporara a agresorului din locuinta comuna, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate;
  • Reintegrarea victimei si, dupa caz, a copiilor in locuinta comuna;
  • Obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de membrii familiei acesteia ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate;
  • Obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;
  • Obligarea agresorului de a preda politiei armele detinute.

Ce perioada de valabilitate are?

Ordinul de protectie provizoriu se emite pe o durata de 5 zile. Acesta urmeaza a fi confirmat de procuror care, in cazul in care constata indeplinite conditiile, va sesiza instanta de judecata in vederea emiterii ordinului definitiv.


2. Ordin de protectie definitiv

Ordinul de protectie definitiv reprezinta hotararea emisa de catre un judecator la cererea victimei pentru dispunerea unor masuri de protectie a victimei, si/sau obligatii, interdictii in sarcina faptuitorului, menite sa protejeze victima/sau potentiala victima a violentei domestice si sa indrepte comportamentul faptuitorului.

Cat dureaza emiterea si ce perioada de valabilitate are?

Potrivit legii, se calculeaza 72 de ore de la depunerea cererii. Ordinul definitiv se judeca de urgenta si cu precadere si este una dintre putinele actiuni in justitie care se termina in cateva zile. De asemenea, durata maxima pentru care se pot lua masuri prin ordinul definitiv este de 6 luni. Dupa expirarea termenului, victima violentei domestice va putea solicita emiterea unui alt ordin, daca starea de pericol subzista.

Ce se intampla daca nu se respecta?

Agresorul care incalca ordinul de protectie risca inchisoare de la o luna la un an. Victima care incalca ordinul de protectie risca sa fie obligata la acoperirea costurilor de emitere si punere in executare a ordinului.

De ce este bine sa apelati la un avocat specializat?

Avand in vedere faptul ca procedura se desfasoara in instanta si presupune cunostinte specializate si experienta juridica, se va dovedi util sa apelati la un avocat ordin de protectie. Cabinetul de avocat Iasi "Duhnea Dana Elena" se poate ocupa de toate demersurile necesare, pentru ca sansele de administrare a unui probatoriu sa fie mai mari in vederea dovedirii starii de pericol si, pe cale de consecinta, pentru obtinerea ordinului.