Indiviziunea reprezinta acea forma a proprietatii comune in care drepturile titularilor nu sunt divizate fizic, ci numai ideal. Indiviziunea presupune o pluralitate de titulari de drepturi de proprietate, fiecare dintre ei avand un drept exclusiv asupra unei cote-parti ideale din comunitatea de bunuri.

In cazul succesiunii, indiviziunea presupune ca mai multe persoane cu vocatie succesorala (fie ca sunt mostenitori legali ori testamentari) mostenesc impreuna patrimoniul defunctului. Starea de indiviziune exista numai pana la realizarea partajului, cu alte cuvinte pana la impartirea mostenirii.

Codul Civil prevede ca nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune, ceea ce inseamna ca oricare dintre mostenitori poate cere, imediat de la data deschiderii succesiunii, realizarea partajului. Principalele modalitati de iesire din indiviziune sunt impartirea prin acord si impartirea pe cale judecatoreasca.

Asadar, procesul de iesire din indiviziune inseamna, in termeni juridici, incetarea proprietatii comune asupra unui bun sau a unei universalitati de bunuri, astfel incat, in locul unei cote-parti abstracte, fiecareia dintre persoane i se atribuie in exclusivitate o portiune determinata, concreta. Iesirea din indiviziune poate fi ceruta oricand, chiar si atunci cand exista conventii sau clauze testamentare care prevad altfel.

In cazul in care sunteti mostenitori ai unei cote parti dintr-o mostenire si doriti sa demarati un proces de iesire din indiviziune, cabinetul de avocat Iasi "Duhnea Dana Elena" va poate asista in fata unui notar sau va poate reprezenta juridic in fata instantei de judecata, in situatia in care exista neintelegeri cu ceilalti comostenitori.

De asemenea, puteti beneficia de consultanta juridica in procesul de iesire din indiviziune, astfel incat sa va asigurati ca veti dobandi dreptul la proprietate care vi se cuvine din masa succesorala.

In toate cazurile, fie ca se realizeaza prin buna invoiala sau prin hotarare judecatoreasca, toti coproprietarii trebuie sa ia parte la impartire, neparticiparea tuturor fiind un caz de nulitate absoluta. Dreptul de a cere sistarea starii de indiviziune apartine fiecarui coproprietar; cu toate acestea, art. 673 din Codul Civil prevede posibilitatea instantei de a suspenda solutionarea actiunii de partaj pe o perioada de cel mult un an, in situatia in care s-ar pune problema prejudicierii grave a intereselor celorlalti coproprietari.

In actiunea de partaj, care este o actiune reciproca, oricare dintre coproprietari are calitate procesuala activa, actiunea urmand a fi exercitata in contradictoriu cu toti ceilalti coproprietari. De asemenea, au calitate procesuala activa si succesorii in drepturi ai coproprietarilor, fie prin acte intre vii, fie pentru cauza de moarte.

Dreptul de a cere partajul, desi este imprescriptibil sub aspect extinctiv, poate fi totusi paralizat in situatia in care unul dintre coproprietari a uzucapat cotele-parti din drept ale celorlalti coproprietari.

Un aspect important de care trebuie sa se tina cont este ca la efectuarea partajului, in aplicarea principiului egalitatii copartajantilor, trebuie sa se aiba in vedere valoarea bunului la data judecatii, iar nu valoarea existenta in momentul nasterii starii de coproprietate.

Pentru mai multe informatii legate de procesul de iesire din indiviziune, cabinetul de avocat Iasi "Duhnea Dana Elena" va sta la dispozitie. Vom analiza in detaliu cazul dumneavoastra si ne vom ocupa cu profesionalism si dedicare, astfel incat sa fiti multumit de alegerea pe care ati facut-o. Nu ezitati sa ne contactati pentru orice nelamurire de ordin juridic!