Potrivit legii, procedura de executare silita trebuie sa se realizeze cu respectarea stricta a conditiilor si procedurii prevazute in acest sens. In cazul in care executarea silita este realizata cu incalcarea dispozitiilor legale, aceasta poate fi anulata prin intermediul mijlocului procedural pus la dispozitie de lege, respectiv contestatia la executare.

Contestatia la executare reprezinta un fenomen des intalnit in practica judiciara, care starneste discutii aprinse in orice activitate profesionala, dar si in modul de aplicare in relatia cu institutia abilitata sa treaca la procedura de executare pe marginea lui, si anume contestatia la executare silita in materie fiscala.

Natura juridica a contestatiei prezinta interes, intrucat de calificarea acestui mijloc procesual depinde modul de solutionare a altor probleme pe care le ridica activitatea de executare silita.

Din punct de vedere juridic, contestatia la executare reprezinta calea de atac pe care partea interesata o poate introduce la instanta de judecata in vederea obtinerii desfiintarii actelor ilegale de executare. Se poate face contestatie la executare propriu-zisa, prin care puteti solicita instantei competente anularea intregii executari sau doar a actului nelegal sau contestatie la titlu, prin care puteti contesta insusi titlul executoriu, dar nu in ceea ce priveste validitatea sa in fond, ci numai intelesul, intinderea sau aplicarea sa.

In procesul de contestatie la executare se pot invoca nereguli privind: nerespectarea formelor prevazute de lege pentru instiintarea debitorului, alegerea formei de executare, perimarea executarii, ordinea de urmarire a bunurilor, precum si alte motive de nulitate a executarii silite. Astfel, puteti rezolva diverse probleme de ordin juridic, cum ar fi popririle ilegale, urmarirea imobilelor sau sechestrul bunurilor.

Potrivit Codului de Procedura Civila, contestatia la executare se poate introduce in termen de 15 zile de la data in care debitorul a primit somatia sau de la data in care acesta a luat cunostinta de primul act de executare, in cazurile in care nu a primit somatia sau executarea se face fara somatie.

Judecata contestatiei se face de urgenta si cu precadere. Pana la solutionarea contestatiei la executare, instanta poate dispune suspendarea executarii, daca se depune o cautiune in cuantumul fixat de instanta. Asupra cererii de suspendare se poate formula recurs.

Daca va aflati in situatia nefericita a unei executari silite, cabinetul de avocat Iasi "Duhnea Dana Elena" va sta la dispozitie pentru solutionarea, in timp util si eficient, a acestei proceduri. Un avocat contestatie la executare va poate oferi consultanta si reprezentare juridica de specialitate in vederea derularii procedurilor contencioase si/sau judiciare impotriva actelor de executare silita efectuate de catre creditori.

In ce conditii va fi admisa contestatia la executare?

Intrucat contestatia la executare este o cale de atac speciala, pentru a fi admisa cererea trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Din aceste motive, un avocat contestatie la executare va sti care sunt sansele de admitere ale acesteia si va poate oferi un prognostic asupra modului de desfasurare.

Daca executarea silita se face in temeiul unei hotarari judecatoresti, nu pot fi invocate motive de drept sau de fapt ce puteau fi folosite in dosarul de judecare a fondului cauzei. In cazul in care executarea silita se face in temeiul unui alt titlu executoriu, se pot invoca in contestatia la executare si motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului.

Foarte important de mentionat este si faptul ca nu se poate face o noua contestatie de catre aceeasi parte pentru motive care au existat la data primei contestatii. In cazul procedurii urmaririi silite imobiliare, contestatia la executare poate fi introdusa si de un tert, daca aceasta pretinde un drept de proprietate ori un alt drept real cu privire la bunul imobil.