Divortul reprezinta modalitatea legala prin care are loc desfacerea casatoriei valabil incheiate intre soti, fie la solicitarea unuia dintre acestia, fie la solicitarea ambilor soti, atunci cand problemele lor familiale devin insurmontabile.

Astfel, cum orice persoana are libertatea de a se casatori sau nu, in acelasi mod este permis de lege oricarei persoane casatorite sa ceara desfacerea mariajului a carui continuare prezinta dificultati grave din cauza unor motive temeinice care au condus la vatamarea relatiei dintre soti.

In cazul procesului de divort prin acord, acesta reprezinta modalitatea de desfacere a casatoriei care intervine ca urmare a conventiei dintre soti. Divortul de comun acord, cum se mai numeste, poate fi pronuntat indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie.

Cu toate ca procedura divortului poate fi un moment traumatizant in viata oricarei persoane, divortul rapid, amiabil, prin acordul sotilor poate scurta aceasta perioada neplacuta.

Acordul intre soti cu privire la divort se poate realiza prin doua modalitati, respectiv atunci cand intervine la cererea ambilor soti ca urmare a unui acord existent inca de la momentul introducerii cererii privind desfacerea casatoriei, dar si atunci cand divortul este declansat la initiativa unui sot, iar celalalt sot isi exprima acordul cu privire la cererea de divort.

Procesul de divort prin acord se poate realiza prin 3 modalitati:

  • Pe cale administrativa la ofiterul de stare civila;
  • Prin procedura notariala;
  • Pe cale judiciara in fata instantei;

Daca sotii doresc un divort de comun acord si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii.

In situatia in care sotii sunt de acord cu divortul, insa exista copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, procesul de divort prin acord poate fi constatat de catre un notar public. In acest caz, este necesar ca sotii sa convina asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa il poarte dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor. Toate aceste aspecte pot fi stabilite impreuna cu un avocat specializat in dreptul familiei, care poate oferi sotilor solutii adaptate situatiei lor concrete.

Daca sotii nu se inteleg asupra numelui de familie pe care sa il poarte dupa divort ori asupra exercitarii in comun a drepturilor parintesti, divortul prin acord nu se poate realiza pe cale administrativa sau prin procedura notariala, singura varianta fiind calea judiciara. Astfel, in cazul divortului prin acord in fata instantei judecatoresti, singura conditie este ca sotii sa convina asupra desfacerii casatoriei, chiar daca nu se inteleg cu privire la aspectele secundare privind efectele divortului.

Avand in vedere complexitatea problemelor care pot interveni in fiecare situatie concreta de divort, este recomandat ca, inclusiv in cazurile de divort prin acord, sotii implicati sa apeleze la serviciile de consultanta si asistenta ale unui avocat specializat in Dreptul Familiei, pentru a se asigura ca drepturile si interesele lor sunt protejate in mod corespunzator.

Cabinetul de avocat din Iasi Duhnea Dana Elena ofera asistare si reprezentare juridica in procesul de divort de comun acord, astfel incat procedura sa se desfasoare corect din punct de vedere juridic si in beneficiul ambelor parti. Clientii sunt intotdeauna sfatuiti sa incerce sa ajunga la un acord cu sotul sau sotia in vederea realizarii divortului prin aceasta procedura, intrucat atat costurile materiale, cat si cele emotionale sunt mult diminuate.