Se poate divorta fara acordul unuia dintre soti? Desfacerea casatoriei se poate realiza chiar daca unul dintre soti nu este de acord, indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie. Pentru a putea avea loc procesul de divort fara acordul unuia dintre soti, este necesara existenta unuia dintre urmatoarele motive stabilite de lege:

  • atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila (divort din culpa);
  • la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani (divort din culpa);
  • la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei (divort remediu).

Astfel, cauzele pentru actiunea de divort fara acordul sotului pot avea natura subiectiva, atunci cand sunt fondate pe conduita culpabila a unui sot sau a amandurora si care a condus la afectarea raporturilor dintre soti, sau natura obiectiva, neimputabile vreunuia dintre soti, respectiv in situatia existentei unei boli grave a unuia dintre soti, boala care face imposibila continuarea casatoriei.

In situatia in care se solicita divortul fara acordul unuia dintre soti, este necesara dovedirea in mod temeinic a cauzelor care au determinat afectarea relatiei familiale, astfel incat instanta sa constate ca neintelegerile intervenite intre soti nu au un caracter temporar si ocazional, ci intr-adevar traiul in comun a devenit imposibil.

Dovada motivelor temeinice de divort fara acordul sotului se poate realiza cu orice mijloace de proba admise de lege, si anume: inscrisuri, martori, interogatoriu, prezumtii, ancheta psihosociala etc. Spre deosebire de litigiile de drept comun, unde nu pot fi audiati ca martori rudele si afinii pana la gradul trei, in materie de divort pot fi ascultate rudele si afinii pana la gradul trei inclusiv, cu exceptia descendentilor.

De asemenea, in procesul de divort fara acordul unuia dintre soti, pot fi folosite ca mijloace de proba inclusiv transcrierile convorbirilor telefonice ale unui sot inregistrate pe orice suport de celalalt sot.

In cazul in care sotii aflati in procedura de divort au copii care au implinit varsta de 10 ani, instanta de judecata sesizata cu actiunea de divort fara acordul unuia dintre soti va dispune ascultarea obligatorie a minorilor.

De asemenea, in toate cazurile in care din casatorie au rezultat copii minori, va fi citata inclusiv autoritatea tutelara de la domiciliul minorilor, care va efectua in cauza un raport de ancheta psihosociala referitor la conditiile de crestere si educare a copiilor, modul in care acestia sunt ingrijiti, rezultatele lor scolare, pronuntandu-se cu privire la exercitarea de catre soti a autoritatii parintesti asupra copiilor minori.

In ceea ce priveste cuantumul taxelor judiciare de timbru pentru cererea de divort fara acordul sotului, acesta este de:

  • 100 Lei atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt vatamate in mod grav si nu se mai poate continua casatoria, precum si atunci cand cererea se introduce la solicitarea unuia dintre soti, in urma unei separari care a durat minimum doi ani;
  • 50 Lei in situatia existentei unei boli grave a unuia dintre soti, boala care face imposibila continuarea casatoriei;

Avand in vedere importanta pe care o are decizia de a divorta si complexitatea unui astfel de demers judiciar, este recomandat ca, inainte de demararea actiunii de divort fara acordul unuia dintre soti, sa apelati la serviciile unui avocat cu experienta, specializat in Dreptul Familiei, pentru a putea beneficia de cele mai bune sfaturi si solutii pentru problemele dumneavoastra.

Cabinetul de avocat din Iasi Duhnea Dana Elena asigura asistenta si reprezentare juridica in cadrul unui proces de divort fara acordul unuia dintre soti si ofera consultanta specializata in domeniu.