Dupa desfacerea casatoriei, parintele care nu mai locuieste cu copilul are in continuare dreptul de a relationa cu acesta cu scopul de a consolida raporturile afective dintre parinti si copii. Doar pentru motive exceptionale si doar daca interesul superior al copilului o cere, instanta poate dispune ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in mod exclusiv doar de unul dintre parinti.

In practica, printre motivele care pot aparea in acest caz se numara: dezinteresul pentru cresterea copilului, violenta verbala si fizica, consumul de bauturi alcoolice si stupefiante, instabilitate psihica, comportament imoral, executarea unei pedepse privative de libertate etc.

In stabilirea unui program de vizitare minor dupa divort, interesul superior al copilului primeaza, astfel ca se va tine cont de varsta, preocupari si timp liber. Este foarte important ca minorul sa nu resimta despartirea parintilor, tocmai de aceea trebuie sa petreaca timp cu fiecare dintre ei. Astfel, instanta de judecata poate stabili ca de doua ori pe saptamana copilul sa fie la parintele cu care nu mai locuieste.

De asemenea, parintii se pot intelege ca fiecare dintre ei sa petreaca timp alaturi de copil atat in weekend, cat si in perioada vacantelor scolare. In acest sens, pentru stabilirea unui program de vizita copil dupa divort, parintii se pot intelege de comun acord la alocarea unui anumit interval orar sau a unor zile parintelui care nu mai locuieste cu minorul.

La stabilirea unui program vizita copil dupa divort se va tine cont si de varsta minorului. Spre exemplu, daca acesta are varsta de pana in 2-3 ani, instanta de judecata va cenzura programul in functie de nevoile sale, evitand deplasarile lungi. Daca minorul ii este incredintat mamei spre crestere si educare, atunci in primii ani de viata se va stabili ca tatal sa il viziteze, insa fara a-l putea lua cu el de la domiciliul mamei.

Daca se doreste stabilirea unui program vizita copil dupa divort, partea interesata se va adresa instantei cu o cerere in acest sens, fie in cadrul dosarului de divort, formuland o cerere reconventionala, fie pe cale separata.

Instanta de judecata va incuviinta un program de vizitare minor in asa fel incat interesul superior al copilului sa primeze, intrucat un divort reprezinta separarea parintilor, nu si separarea de copil. De asemenea, pastrarea legaturilor firesti dintre parinte si copil trebuie continuate, indiferent de motivele care au dus la desfacerea casatoriei.

Programul de vizitare minor stabilit printr-o sentinta judecatoreasca poate fi modificat, extins sau restrans daca au intervenit schimbari cu privire la conditiile avute in vedere la stabilirea acestuia.

In situatia in care cei doi parinti nu se inteleg cu privire la un program de vizita copil dupa divort, instanta de judecata va trebui sa se pronunte pe baza dovezilor aduse, propunerilor celor doi parinti, rezultatelor anchetelor sociale efectuate, altor dovezi etc.

Cabinetul de avocat din Iasi "Duhnea Dana Elena" ofera consultanta juridica si reprezentare de specialitate in fata instantelor de judecata in probleme legate de Dreptul Familiei, printre care se numara si stabilirea unui program de vizitare minor in urma procesului de divort. Nu ezitati sa ne contactati!